26 Jan 2010

Bulgur brood

Soms lijkt het even alsof je al zoveel recepten hebt gezien en uitgewerkt dat er niet veel nieuws meer is te verwachten. Gelukkig keert het tij dan opeens en kom je onverwacht een heerlijk recept tegen waar je steeds overheen hebt gelezen. Dat zijn leuke verrassingen.

Dit recept waarbij bulgur aan het brooddeeg wordt toegevoegd, is wat mij betreft zo'n verrassing. Het heeft een prettige structuur en blijft heerlijk zacht. Volgens het originele recept kun je door lecithine toe te voegen, in plaats van plantaardige olie, het brood langer zacht houden. Lecithine heb ik nu eenmaal niet voor het grijpen liggen en ik heb geen zin om voor ieder recept spullen in huis te halen die ik verder vrijwel niet gebruik. Het werd dus de plantaardige olie en na drie dagen was het brood nog zacht en lekker. Of het ook na vier dagen nog zacht is? Wie weet.............bij ons is het in ieder geval al op.


Bulgurbrood (cracked wheatbread)
Sponge
78 gram tarwemeel
72 gram volkorenmeel
3/4 theelepel instant gist
1/2 eetlepel suiker (kan wat mij betreft weggelaten worden)
1 eetlepel melkpoeder
1 eetlepel honing
266 ml. water op kamertemperatuur.

Meelmengsel
312 gram tarwemeel
1/2 eetlepel suiker
1/4 theelepel instant gist

Soaker
85 gram bulgur (van de Turkse groenteman)
150 ml kokend water

1 eetlepel plantaardige olie
1 3/4 theelepel zout
1 eetlepel gesmolten boter

Het lijkt veel werk maar als je alles van te voren in één keer mengt en klaar zet, hoef je later niet meer zoveel te doen.

Meng voor de sponge het meel, de gist, melkpoeder, honing en het water in een grote kom. Zelf doe ik dit meteen in de mengkom van mijn Kitchenaid. Klop het twee minuten met de garde tot het een glad beslag is.

Maak nu het meelmengsel door in een andere kom tarwemeel, suiker en de instantgist te mengen. Strooi dit over de sponge in een mooie egale laag. Dek de mengkom af en laat het ongeveer 1 tot 4 uur (afhankelijk van de omgevingstemperatuur) staan tot de sponge door het meelmengsel heen breekt.

Meng in de tussentijd de bulgur met het kokende water en laat het afkoelen tot het op kamertemperatuur is.

Zodra de sponge door het meelmengsel heen komt, voeg je de bulgur en plantaardige olie toe. Meng dit even snel tot alles goed vermengd is maar ook niet meer dan dat. Laat het geheel, afgedekt, 20 minuten rusten voor de autolyse.

Voeg nu het zout toe en kneed het op gemiddelde snelheid (of met de hand) ongeveer 10 minuten tot een mooi elastisch deeg dat nog een klein beetje plakkerig mag zijn. Laat het deeg in een geoliede kom (afgedekt) rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Dit kan 45 minuten tot 1.5 uur duren. Haal het deeg uit de kom, geeft het een dubbele 'businessletter turn' en leg het weer terug in de kom om 45 minuten tot 1 uur te rijzen.

Leg het deeg nu op een met bloem bestrooid aanrecht en breng het in de gewenste vorm. Laat het afgedekt rijzen tot het bijna in omvang is verdubbeld. Verwarm de oven in de tussentijd tot 250 gr. C. Als het brood klaar is om gebakken te worden, schuif je het op de hete bakplaat maar er een paar mooie sneden in en bestrijk de bovenkant met de gesmolten boter. Bak het de eerste 10 minuten op 250 gr. C en de laatste 20 minuten op 220 graden C. Laat het afkoelen op een rek voordat je het aansnijdt.


(The Bread Bible by R.L. Beranbaum)

Sommige dingen veranderen nooit

Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik gek op sneeuw. Als eerste je voetstappen zetten in de vers gevallen en nog onaangetaste sneeuwlaag of langs het raam naar boven kijken en een van de sneeuwvlokken volgen tot deze eindelijk uit zicht verdwijnt. Zelfs opgroeiend in het centrum van een stad als Rotterdam deed zo'n kans zich heel af en toe voor.

Dan is het extra genieten als je op een vrije zondagochtend wakker wordt en ziet dat alles met een mooie laag sneeuw is bedekt. Het is niet echt glad en de geplande intervaltraining wordt extra feestelijk. Na afloop voel ik mij geweldig en de rekoefeningen bij de brug bieden een schitterend uitzicht.

24 Jan 2010

Rozemarijn vis uit de oven

Eigenlijk wordt hier in huis veel te weinig vis gegeten. Zelf lust ik het heel graag maar manlief wil het alleen als het niet te veel naar vis (?)smaakt.
Tot nu toe bleef het dan ook altijd bij een flink gekruide viscurry, dat recept houden jullie nog te goed, of een lekker italiaanse bourride met vis en grote garnalen.

Maar zo af en toe wil ik toch wel gewoon vis zonder al te veel poespas. Dit recept is daar perfect voor en het is zo snel klaar dat het ook na een drukke werkdag nog gemaakt kan worden. Het dunne laagje bacon en de rozemarijn maken dat de vis smaak nog maar subtiel aanwezig is.

In bacon gewikkelde kabeljauw (Kook met Jamie door Jamie Oliver)
per persoon:
1 stuk kabeljauw of andere stevige witvis van ong. 200 gr. (2,5 cm dik en zonder vel of graten)
2 tot 3 plakjes doorregen rookspek
1 takje rozemarijn; naaldjes fijn gehakt
zwarte peper
geraspte schil van 0,5 citroen
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Bestrooi de filets met de rozemarijn, citroenschil en peper. Leg de plakjes spek dakpansgewijs op een snijplank, leg de filets erop en rol het pakketje dicht.


Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en leg daar de filets niet te dicht tegen elkaar in. Bak de filets 13 minuten in de oven tot het spek lekker krokant en mooi van kleur is.

Januari blues

Januari en al weer en hoog tijd voor een paar nieuwe recepten. Hoewel er volop wordt gebakken en gekookt, schiet de weblog er af en toe bij in.
Een dunne laag sneeuw met veel glibberige brei op mijn vertrouwde fietspad weerhoudt mij van de hardlooptraining. Na twee blessures weet ik dat de pezen bij mijn enkels mijn zwakke plek zijn.
Jammer, want in maart doe ik mee aan de City-Pier-City in Den Haag en dan wil ik wel lekker door kunnen hollen.

Maar zoals Cruijff zei; 'ieder nadeel heb zijn voordeel'. Dus mijzelf lekker installeren achter de PC met een pot koffie en een bonbon. Ach, een mens past zich aan. Toch?

Zweedse havermoutbroodjes
500 ml. melk
175 gr. havermout
0,5 eetlepel zout
1 eetlepel golden syrup of heldere honing
150 gram boter (gesmolten)
25 gram verse gist of 12,5 gram instant gist
475 - 550 gram tarwemeel

Maak de melk warm zonder deze te koken (ong. 50 graden C). Roer de havermout, zout en de syrup erdoor en laat het 20 minuten wellen.
Voeg de gesmolten boter toe.

Voeg nu de gist toe en meng dit goed. Voeg langzaamaan steeds meer meel toe tot er een zacht deeg ontstaat. Leg het deeg in een geoliede plastic kom en dek deze af. Laat het deeg staan tot het in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 225 graden C.

Strooi met een zeef een dunne laag bloem op de aanrecht en kneed het deeg hierop nog even door. Vorm er nu tien bolletjes van en en vorm deze tot cirkels van ongeveer 1 cm. dik. Prik ze met een vork in en leg ze op een stuk bakpapier. Laat de broodjes onder een doek of plastic nog eens 30 minuten rijzen. In het midden van de oven in 10 minuten bakken.


Ze zijn heerlijk met kaas of marmelade. Wat niet meteen opgegeten wordt kan het beste in de diepvries worden bewaard.

(A piece of cake van Leila Lindholm)

3 Jan 2010

Een goede start

De feestdagen zijn nu echt helemaal voorbij en vanaf morgen wordt alles weer 'normaal'. School en werk zullen dan weer een groot deel van ons dagritme bepalen.


Hardlopen zit er vandaag niet in. Volgens de boeken kun je met chi-running niet uitglijden als je de techniek goed beheert. Ik gok het er maar niet op; het is zelfs zo glad dat het uitlaten van de hond meer op de schuifelmars in de kerk lijkt.

Een mooie smoes om mijzelf te 'troosten' met het bakken van deze heerlijke appelcake. Hij verveelt ons nooit en vraagt weinig tijd. Een goede start.

Mary Berry's appelcake
2 grote goudrenetten; geschild en in stukjes gesneden
citroensap van een halve citroen
350 gr. zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
350 gram witte basterdsuiker
4 eieren
1 theelepel amandelaroma
225 gram boter (gesmolten)
amandelschilfers

Verwarm de oven vast voor tot 180 graden C. Bekleed een bakblik van ong. 30 x 23 cm. met bakpapier.

Meng de appels met het citroensap. (Zelf heb ik hierbij iets minder dan een halve citroen gebruikt en als je het nog te zuur vindt, kun je gerust een theelepel suiker toevoegen)
Vermeng het gezeefde bakmeel met het bakpoeder en de basterdsuiker in een grote mengkom. (ik kwam 100 gram basterdsuiker te kort en heb dit aangevuld met rietsuiker; zonder problemen)

Meng in een andere kom de eieren en het amandelaroma in één keer en mix dit even goed. Voeg dit mengsel toe aan het droge mengsel in de grote mengkom en voeg daarna de gesmolten boter toe. Vermeng alles even en klop het heel even met de mixer. Het moet net lang genoeg zijn om een mooi beslag te krijgen.

Stort de helft van dit beslag in het bakblik en bedek dit met de appelstukjes. Stort hierover weer de andere helft van het beslag. Maak het jezelf niet te moeilijk: als niet alle stukje appel goed zijn bedekt. In de oven komt dit vanzelf in orde. Bestrooi met de geschaafde amandelen en bak het geheel ongeveer 45 minuten in het midden van de oven.

Laat het 15 minuten op een rek afkoelen en haal het voorzichtig uit het bakblik om verder af te koelen. Heerlijk met een dot slagroom of een bolletje vanille ijs. Voor de puristen onder ons; hij is van zichzelf al geweldig lekker.




The holidays are over and tomorrow everything will go back to 'normal'. From that moment on, our daystructure will be determined by work and school.

There's no way I'll be chi-running today: the pavement is covered with ice and even our stroll with the dog is slippery.

A fine excuse for baking this appletraybake. It doesn't take much time and we never get bored eating it.


Mary Berry's applecake
450 gr. cooking apples; peeled and sliced
juice of 0.5 lemon
350 gr. selfraising flour
2 teasp. baking powder
350 gr. caster sugar
4 eggs
1 teasp. almond essence
225 gr. melted butter
flaked almonds


Pre-heat the oven tot 350 dgr. F. Base line a roasting tin ( 12 x 9 in) with greaseproof paper. Combine the apple and lemon juice. In a large bowl: combine the sifte flour, baking powder and sugar. In another bowl: mix the eggs and the almond essence. Add the egg-almondmixture to the flourmixture and add the melted butter as well. Mix well.

Spread half of this batter into the tin and cover it with the apples. Top with the rest of the mixture. Don't worry if the mixture doesn't cover the apple; this will work out fine in the oven. Sprinkle over the almonds. Bake in the oven for about 45 minutes or until the cake is golden. Leave to cool on a rack for 15 minutes and then turn out and remove the paper. Enjoy it with whipped cream or ice cream. For the purists: it's good enough without that.