6 Nov 2010

Pumpkinbread

Nooit spreken kleuren mij zo aan als in de herfst. Het vurig rood van de Japanse esdoorn of de kleine warm rode rozenbottels; alle nuances kom ik tegen tijdens mijn rondje trainen en ik geniet er volop van.

Het duurt allemaal maar kort en de struiken die het afgelopen weekend nog volop in blad stonden, beginnen nu al behoorlijk kaal te worden. De natte bladeren die de grond bedekken, houd ik extra goed in de gaten omdat ik geen zin heb om uit te glijden.

Na zo'n heerlijke training is het extra genieten van een kop hete thee met een dikke snee pumpkinbread. Met het oranje van de pompoen is het net alsof je buiten naar binnen hebt gehaald.




Dit recept vraagt wel wat voorbereiding maar het is niet moeilijk en het resultaat is heerlijk. Het lijkt erg op het pumpkinbread zoals je bij Starbucks kunt kopen.


Voor de pompoen puree kun je het volgende doen:
koop een pompoen zoals je ze bij de supermarkt ziet.
Snijd de pompoen doormidden en haal het draderige vlees en de pitten met een lepel eruit.
Verwarm de oven op 180 gr. C. en leg de pompoen helften ondersteboven op de bakplaat. Bak de pompoenen ongeveer 35 minuten in de oven. Het vruchtvlees moet zacht zijn en er gemakkelijk uitgeschept kunnen worden. Zodra het is afgekoeld prakken of pureren. Dit levert de hoeveelheid op die je nodig hebt voor het onderstaande recept.

Pumpkinbread (één voor de heb en één voor de geef)
250 ml zonnebloemolie
250 ml. water
2 cups pompoenpuree
4 eieren
590 gram suiker
465 gram bloem
2 theelepels dubbelkoolzure soda (baking soda)
1.5 theelepel zout
0.5 theelepel bakpoeder
4.5 theelepels pompoenkruiden (zie noot)
gehakte walnoten
handje gedroogde pompoenpitten

Noot: Pompoenkruidenmengsel (Judith Ryan Hendricks: Bread alone)
4 eetlepels gemberpoeder
4 eetlepels kaneel
3 eetlepels gemalen cardemom
3 eetlepels kruidnagelpoeder

Bekleed twee cakevormen met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 Gr. C.

Als je het brood luchtig en niet te klef wil hebben volg je de volgende werkwijze:
Doe alle droge ingredienten bij elkaar in een kom en vermeng ze goed.
doe in een andere kom de olie, water en de pompoenpuree. Meng dit met de mixer in 2 minuten. Voeg nu de eieren een voor een toe en mix na ieder ei ongeveer 1 minuut. Voeg nu rustig het droge mengsel in drie delen toe en mix voorzichtig tot alles is geabsorbeerd. Voeg de gehakte walnoten toe.

Vul twee cakevormen met het beslag, bestrooi met de pompoenpitten en bak de 'broden' ongeveer 70 minuten in de oven. Test met een saté prikker of het ook echt gaar is voor je de broden uit de oven haalt. Laat eerst 20 minuten op een rooster goed afkoelen voor je de broden uit de vormen haalt. De eerste dag zijn ze al lekker maar de tweede dag zijn ze luchtiger en beter van smaak.


(Dit recept is afkomstig van de weblog: dozenflours.com)