18 Apr 2009

Kaiser rolls

(voor de Nederlandse vertaling: naar beneden scrollen)

In a very good mood and full of plans, I started this morning gathering all the ingredients for making kaiser rolls. When I came to the point of mixing the dough with my Kitchenaid however, I was forced to change plans. Instead of the normal kneadingwork it had expanded its speed. The speedcontrol didn't work anymore so I decided to knead the dough by hand.

This includes that from now on all the breaddough must be made by hand again till the Kitchenaid has been repaired. A good opportunity for experiencing the different techniques of kneading.

Kaiser rolls (www.kingarthurflour.com)
455 gr. bread flour
4 gr. instant yeast
8 gr. sugar
1 large egg
25 gr. unsalted butter; soft
240 ml/ water; lukewarm
6 gr. salt

In a large bowl, combine the bread flour, instant yeast, sugar, egg, butter and water. Knead it just enough till there are no dry lumps anymore. Leave it 20 minutes for autolyse.

After the autolyse: add the salt and knead the dough for 5 minutes till it's smooth adn supple. Transfer the dough to a oiled container, cover it and allow it to rise till it's doubeld its volume. This will take approximately an hour.

Transfer the dough to a lightly oiled work surface and divide it in six equal pieces. Shape each piece into a round ball and let it (again covered) rest for 15 minutes. After this roll each piece to a rope and form the kaiser rolls and shown in this link of King Arthur Flour.


There is also a fast technique for forming a kaiser roll but you need a smal gadget for it.


Place the rolls on a baking sheet, cover them and allow them to rise again until they've almost doubled in volme. You can glaze them with egg yolk or milk if you like. Bake them in a preheated oven (425 dgr. F/ 220 dgr. C.)for 15 to 17 minutes until they're golden brown. Cool on a wire rack.

And to be honest; the ones with the use of the gadget look more like the kaiser rolls you buy at the bakery's but I prefer the other ones.

Nederlandse vertaling:
In een goede bui en vol van plannen, begon mijn ochtend met het verzamelen van alle ingredienten die nodig zijn om Kaiser broodjes te bakken. Maar net op het punt gekomen dat het deeg gekneed moet worden, begaf mijn trouwe Kitchenaid het. Zelfs op de laatste stand ging het ding als een razende te keer. Hij leek wel opgevoerd.

Dan maar weer lekker ouderwets met de hand kneden tot de Kitchenaid gerepareerd is. Deze periode ga ik meteen gebruiken om een paar verschillende kneed technieken uit te proberen.


Kaiser brotchen (Kaiser broodjes)

455 gr. broodmeel

4 gr. instant gist

8 gr. suiker

1 groot ei

25 gr. zachte boter; ongezouten

240 ml. handwarm water
6 gr. zout


Meng in een grote kom het broodmeel, de gist, suiker, ei, boter en water. Meng het net genoeg om te zorgen dat er geen droge stukken of brokjes meer tussen zitten en laat het afgedekt 20 minuten met rust voor de autolyse.


Voeg het zout toe en kneed nog eens 5 minuten tot er een mooi glad en soepel deeg ontstaat. Leg het deeg in een geoliede container, bedek het en laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit kan, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, een uur duren.


Haal het deeg uit de container en leg het op een met olie ingesmeerd werkvlak. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Rol ieder stuk tot een bal en laat deze afgedekt 15 minuten rusten. Rol hierna ieder stuk uit tot een lange streng en vorm de kaiser broodjes zoals je kunt zien via deze link van King Arthur.


Er is ook een foefje om snel de vorm te krijgen zoals wij in Nederland in de winkels zien. Daar heb je dit hulpmiddeltje voor nodig.



Leg de broodjes op een bakplaat en laat ze (bedekt) weer rijzen tot de bijna twee maal zo groot zijn. Bestrijk ze met eigeel of een beetje melk als je dat wil. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven (220 gr. C.) tot ze goudbruin zijn. dit duurt 15 tot 17 minuten. Laat de broodjes op een rek afkoelen. De volgende dag zijn ze nog steeds erg lekker.

No comments: