7 Mar 2009

Easter brioche

(Voor Nederlandse vertaling: scroll naar beneden)

Every now and then I like a change. Sometimes a big one like a new job or moving to another house, and sometimes a small one like a new haircut.

It's the same with baking; although being fond of multigrain bread, sometimes I want to bake a whole different kind of bread. A posh one like this brioche for instance. The perfect bread for a sunday morning breakfast.


I'm always a little uncertain when baking brioche. Will it rise enough with so much butter and eggs and won't it become to dry? This recipe is simple and the bread turned out very well. It tasted delicious with lemon jelly or apricot jam.

Easter brioche
250 gr. butter, in small cubes
250 gr. plain flour
2 full tbsp. caster sugar
a pinch of salt
7 gr. instant yeast
3 eggs
one egg yolk
3 tbsp. pearl sugar or lightly crushed sugar cubes

Mix the flour and the butter with the food processor until it looks like breadcrumbs. You can also do this by hand; just rub the butter lightly into the flour with your fingertips.

Add the castersugar, the salt and the yeast. Stir the mixture and add the eggs. Knead the dough just for 2 minutes to a soft dough. Put the dough in an oiled bowl and leave it covered for one hour.


Flour the work surface and tip the dough onto it. Knead it very briefly and divide it into three equal pieces. Form each piece into a ball and lay them next to each other in a buttered loaf tin. Cover the tin and leave the brioche to rise until almost doubled in size. This takes about two hours.

Heat the oven to 400 dgr.F. (200 dgr. C.). Glaze the top of the brioche with the egg yolk and sprinkle the pearl sugar over it. Bake for 20 minutes until golden brown. Take it out of the form and leave it to cool on a wire rack.

(adjusted by Good Food Magazine)



(Nederlandse vertaling)


Zo af en toe houd ik wel van wat verandering. Soms zelfs een grote zoals een andere baan of een verhuizing, en soms een kleine verandering zoals een nieuw kapsel.

Zo is het ook een beetje met het bakken: hoewel ik gek ben op meergranen brood, wil ik ook af en toe een heel ander brood bakken. Bijvoorbeeld een deftig brood zoals deze brioche. Het perfecte broodje voor een zondags ontbijt.

Ik ben altijd een beetje onzeker als het gaat om het bakken van een brioche. Zal het wel genoeg rijzen met zoveel boter en eieren in het deeg en wordt het niet te droog?

Het volgende recept is lekker eenvoudig en het brood lukte goed. Het smaakte heerlijk met citroenjelly of abrikozenjam.

Paas brioche
250 gr. echte boter; in kleine blokjes
250 gr. tarwebloem
2 volle eetlepels basterdsuiker
een mespuntje zout
7 gr. instant gist
3 eieren
1 eigeel
3 eetlepels parelsuiker of suikerchips

Meng de boter en meel door met de keukenmachine even te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Je kunt dit ook doen door met de vingertoppen de boter licht door het meel te wrijven.

Voeg de basterdsuiker, de gist en het zout toe. Roer alles even goed om en voeg de eieren toe. Kneed het deeg in 2 minuten tot je een zacht maar nog iets plakkerig deeg hebt. Leg het deeg in een kom die met olie is ingesmeerd. Dek de kom af en laat het een uur rusten.

Strooi bloem op het aanrecht en leg het deeg er op. Kneed het maar heel even door en verdeel het in drie gelijke stukken. Vorm ieder stuk tot een bal en leg de drie ballen naast elkaar in een beboterde broodvorm. Bedek de vorm en laat het deeg rijzen tot het bijna in omvang is verdubbeld. Dit duurde bij mij twee uur.

Verwarm de oven voor tot 200 gr. C. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het eigeel en strooi er de parelsuiker over. Bak het brood in 20 minuten tot het goudbruin van kleur is. Haal het uit de oven en laat het op een rekje goed afkoelen.

2 comments:

Anonymous said...

Ziet er heerlijk uit! Alleen hoeveel bloem moet er door het deeg??

Gr. Margriet

Marjoke said...

Bedankt voor je reactie; ik zal het snel herstellen. Er gaat 250 gram tarwebloem doorheen.

Marjoke