2 Apr 2009

Sausage in red wine

(voor Nederlandse vertaling naar beneden scrollen)

This kind of recipes, among other things, triggered me to make my own sausages. The use of italian herbs and the good quality of pork meat is one thing but searching for such an 'endless' sausage is the other.


Now, I can make it as long as needed and make my own combinations of fresh herbs and spices.
This recipe is very easy to make and doesn't need a lot of ingredients or time. It's perfect with risotto, polenta or in a tomato sauce. As long as the sausage is made of 100 percent porkmeat any sausage will do.

Luganiga al vino rosso (by Carlussio)

675 gr. good quality 100 percent pork sausage (one piece)

30 ml. olive oil

45 ml. red wine
10 bay leaves

30 ml. stock

salt and black pepper (freshly ground)

Coil the sausage tightly in a spiral as wide as your frying pan. Use saté sticks to held it together and to make it possible to turn the sausage without breaking.

Heat the oil in the frying pan and fry the sausage on a high heat in 5 - 8 minutes. Turn it over and lower the flame and cook for another 5 - 8 minutes.
Add the red wine and tuck the bay leaves in between the rings.

Cook until the wine evaporates. Make sure both sides of the sausages are golden brown and that the sausage is cooked through.


Remove the sausage from the frying pan and leave it on a hot plate. Keep the pan on the heat and deglaze with the stock and season with the pepper and salt.


(Nederlandse vertaling)
Dit soort recepten vormden voor mij de aanleiding om zelf worst te gaan maken.
Het is al lastig om worst te vinden met zowel italiaanse kruiden als hele goede kwaliteit varkensvlees en dan heb ik het nog niet eens over worst die aan één stuk wordt verkocht.

Nu kan ik het zo lang maken als ik nodig vind met de combinaties aan verse kruiden en specerijen die ik lekker vind. Het recept kost niet veel tijd en er zijn niet veel ingredienten nodig. Het smaakt heerlijk bij risotto, polenta en in de tomatensaus. Zolang de worst maar van 100 procent varkensvlees is gemaakt kun je eigenlijk iedere worstsoort gebruiken.

Luganiga al vino rosso (Carlussio)
675 gr. verse varkensworst aan een stuk
30 ml. olijfolie
45 ml. rode wijn
10 laurier bladeren
2 theelepels bouillon
zout en vers gemalen zwarte peper

Draai de saucijs in een strakke spiraal die past binnen de diameter van de koekepan. Steek met saté prikkers de spiraal stevig vast zodat je hem ook kunt omdraaien zonder te breken.


Giet de olie in de verwarmde pan en bak de worst 5 - 8 minuten op hoog vuur. Draai hem om en bak de andere kan ook nog eens 5 - 8 minuten maar nu op zacht vuur. Voeg de wijn toe en steek de laurier blaadjes in de spiraal op verschillende plaatsen vast.

Laat de worst sudderen tot alle wijn is verdampt. Zorg dat beide zijden bruin zijn en dat de worst goed gaar is. Haald e worst uit de pan en leg hem op een verwarmd bord. Laat de pan op het vuur en blus met de bouillon. Voeg peper en zout toe.

2 comments:

Lien said...

Carluccio is really funny isn't he. Did you see the programmes he made for BBC? Cna't comment any further on the sausages as we don't eat pork, it probably could be done with beef sausages too.

Anonymous said...

Maybe it tastes even better with beef sausages. I'll soon find out because next time I'm going to make them.
Never seen him on the BBC but can imagine he's funny.