27 Sep 2009

Fooblog event september

Goudrenetten in huis betekent in huize M dat er een appeltaart in de maak is of lekkere zelfgemaakte appelmoes.

Zodra de rooksignalen met appelgeur naar boven gaan, komen manlief en zoonlief meestal de trap af in afwachting van een flink stuk taart of appelcake.
Dan valt het toch wel erg tegen als er alleen weckpotten staan met een bruin goedje erin!

Dat betekent dat er wel het een en ander uitgelegd moet worden over 'de volgende keer maak ik..............'.
Wacht maar tot ik het spul ga gebruiken om er lekkere appelbiscuits mee te bakken, of tot je het bij de pannekoeken of flensjes kunt gebruiken.

Die lekkere geur, trouwens de pollepel smaakte ook prima, komt van de appelboter. Misschien niet zo bekend in ons landje maar wel heel erg lekker.
Voeg er kaneel aan toe en het wordt zelfs nog lekkerder!

Nu er een overvloed is aan lekkere appels is het een prima moment om appelboter te maken. Met dit recept doe ik meteen mee aan de foodblog event van september; georganiseerd door Maaike.


Appelboter met kaneel (ong. 900 gr.)

1 kg. goudrenetten of andere moesappels (geschild, klokhuis verwijderd en in dunne schijfjes gesneden)
25 gr. boter
100 gr. suiker
1/4 eetl. kaneel; van goede kwaliteit
1 kruidnagel
150 ml. water

Zorg alvast voor een paar goed gesteriliseerde weckpotten o.i.d. en zet ze klaar op een droge schone theedoek.

Doe alle ingredienten in een hoge pan (gesloten) en laat ze op een zacht vuur pruttelen tot de appel helemaal zacht is. Haal de kruidnagel eruit en klop met de garde het mengsel op.
Breng alles nog even aan de kook en doe de appelboter in de gesteriliseerde potten terwijl ze op de theedoek staan. Sluit de potten direct weg en laat ze helemaal afkoelen. Ze de potten op een droge koele plaats.


(herkomst recept: Lekker voor later door Gladys Mann)

3 comments:

Maaike said...

Dank voor je bijdrage! Appelboter, nog nooit van gehoord. Het ziet er wel lekker uit. Waar komt het oorspronkelijk vandaan?

Groeten,

Maaike

Maaike said...

De samenvatting!

Gabriella said...

hmmm, dit klinkt erg lekker.

Groetjes,
Gabriella