25 Oct 2009

Rogge en bierbrood


Wat gaat de tijds snel als je plezier hebt! De afgelopen maanden is er weinig terecht gekomen van het bijhouden van mijn weblog terwijl het broodbakken gelukkig wel gewoon doorging. Er worden nog steeds iedere week een paar broden gebakken, de ene keer een vertrouwd recept en af en toe weer eens wat nieuws.

Zo is dit recept voor rogge-bier brood dat ik tegenkwam op de website Allrecipes heel apart. Het is erg lekker brood bij soep, belegd met kaas of met vleeswaren. De karwijzaadjes kunnen weggelaten worden als je dit iets te heftig vindt maar zelf vind ik ze erg lekker.


Rogge-bier brood

205 gram roggemeel
355 ml gebotteld bier op kamertemperatuur
14 gram instant gist
25 gram honing
20 gram zout
25 gram boter
1 ei
410 gram tarwemeel
7 gram karwijzaad
9 gram maismeel

Meng het roggemeel, bieder en gist in een grote kom. Laat dit een nachtje afgedekt staan maar niet in de koelkast.

De volgende dag het tarwemeel, de honing, zout, boter en ei toevoegen en alles vast goed mengen. Voeg de karwijzaden toe en kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een mooi brooddeeg. Laat het in een geoliede en afgedekte container rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan dit een uur duren.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en vorm van ieder stuk een ovaal brood. Rol de broden voorzichtig door het maismeel en leg ze op de bakplaat om nog 30 minuten te rijzen.

Bak de broden bij 205 graden Celsius in 30 minuten mooi bruin. Laat de broden afkoelen op een ijzeren rek.



How time flies when you're having fun! The past few months I didn't manage to spend some time blogging but the bread baking took place as usual. I'm still baking a few breads every week; most of the time a well-known recipe and sometimes a new one.

To me, this recipe (found on the website Allrecipes) looks very special. It tastes really good served with soup, cheese or meats. You can skip the caraway seeds if you don't like them but I'm convinced they give this bread somtehing extra.

Rye beer bread
205 gr. rye flour
355 ml bottled beer; roomtemperature
14 gr. instant yeast
25 gr. honey
20 gr. salt
25 gr. butter
1 egg
410 gr. wheat flour (bread flour)
7 gr. caraway seeds
9 gr. corn flour

Mix the rye flour, beer and yeast together in a big bowl. Leave it covered for one night but don't refridgerate.
The next day: add the wheat flour, honey, salt, butter, egg and caraway seeds. Knead the dough app. 10 minutes.
Leave the dough in an oiled container (covered) till almost doubled in size. This takes app. one hour, depending on the temperature of the kitchen.

Divide the dough in two equal parts and make a batard of each one. Cover the breads with cornflour and put them on a baking sheet for 30 minutes proofing. Bake both the bread in the oven in 30 minutes (400 dgr. F.).
Let them cool down on an iron rack.

5 comments:

Baking Soda said...

Ik zie overal zulke mooie broden! (alles mislukt bij mij nu snik) Prachtig zien ze eruit en de combi bier/rogge/karwij? Jammie!

Lien said...

Gelukkig je bent er nog, valt niet mee om het allemaal bij te houden hè, ik heb er zelf ook steeds meer moeite mee!
Maar je brood ziet er strak uit!

Marjoke said...

@ baking soda:
wanhoop niet; dit had ik tegen het eind van de zomer opeens. Alle broden zakten in en werden droog. Of het nu het warme weer was....ik weet het nog steeds niet in ieder geval is het over gegaan. Dat geldt vast ook voor jou en kunnen we straks weer heerlijk kwijlen bij al je lekkere broden.

@ lien:
ja, het bloggen schoot er even bij in. In het voorjaar ben ik gestart met hardlopen en drie keer per week trainen kost nu eenmaal ook veel tijd. Heerlijk bijkomstigheid is dat ik nu lekker veel koolhydraten nodig heb.

Gabriella said...

Wat een mooi brood, zeg... ik heb tegenwoordig nergens zin in… de zwangerschap heeft niet een goede invloed op mijn culinaire wereld.
Ik heb trouwens je appelboter gemaakt en de pannenkoeken ermee gevuld. Het was heeerlijk. Bedankt!

Marjoke said...

@ Gabriella:
het is in ieder geval niet aan je weblog te zien dat je jezelf minder creatief voelt. Misschien is het tijdelijk en heb je straks opeens allemaal fantastische ingevingen voor nieuwe lekkere recepten?
Ik hoop dat je een fijne zwangerschap hebt.