Ken je dat? Soms weet je van begin af aan dat iets goed gaat en heb je er het volste vertrouwen in. Het gaat meteen al zoals je verwachtte en alles zit mee.
Het deeg voelt perfect en het rijst als een tierelier. Met het bakken gaat het dan uiteraard ook zonder problemen en je bent trots op je product en zou het 't liefst aan iedereen laten proeven.
Maar zo gaat het niet altijd; bij lange na niet. Je twijfelt aan de ingredienten, het deeg voelt toch wel wat zwaar en het rijzen duur ook langer dan je had verwacht. Tijdens het vormen vraag je je af of het eenmaal in de oven zich niet ontvouwt tot een grote platte koek.
Maar dan......................het blijft mooi in vorm en het insnijden lukt goed. Tijdens het bakken rijst het nog stevig en uiteindelijk ligt er toch een mooi broodje.
Kijk, en dat vind ik nu zo leuk. Het blijft spannend en je wordt zo af en toe verrast. Zo is het ook gegaan met deze London Bloomer (Jamiemagazine.com). De hoeveelheid gist leek erg weinig en het gebruik van een deel gewoon patentbloem maakte mij aan het twijfelen. Het deeg voelde vrij compact aan en het rijzen ging moeizaam. En dan toch als resultaat een heel lekker brood zonder kapsones.
London Bloomer
4 gr instant gist
350 ml. koud water
430 gr brood meel (type 65)
210 gram patent bloem (of type 55)
13 gr. zout
Los in een grote kom de gist op in het koude water. Voeg de overige ingredienten toe en begin met het kneden. Doe dit steeds even en laat het dan heel even rusten. Na ongeveer 10 minuten voelt het deeg stevig aan.
Bestrijk de binnenkant van een plastic bak met olie en leg het deeg daarin. Dek het af en zet het ongeveer 18 uur in de koelkast of een koude berging (moet geen probleem zijn deze winter).
Haal het de volgende dag uit de koelkast en laat het een uur op temperatuur komen. Geef het daarna een dubbele 'businessletter-turn' en leg het weer terug in de kom en laat het afgedekt weer minstens een uur rijzen. Vorm er een torpedovormig brood van (ong. 30 cm. lang) en laat het rusten tot het ongeveer de helft groter is. Verhit in de tussentijd de oven op 220 gr. C. Zorg dat hierbij de bakplaat al in de oven is.
Maak 10 diagonale parallelle kerven in het brood, besprenkel het met water en schuif het op de hete bakplaat. Bedek het met een aluminiumfolie bak (te koop bij de toko) en zet de bakplaat in de oven. Na 10 minuten de aluminium bak weghalen en nog 25 tot 30 minuten bakken. Laat het goed op een rek afkoelen voor je het aansnijdt.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Pfff en óf ik dat gevoel ken! Veel te goed de laatste tijd geloof ik. Deze ziet er in ieder geval geweldig uit!
Ik heb nog nooit zelf een brood gebakken maar het moment komt steeds dichter bij. Wat een prachtig broodblog is dit.
Post a Comment