1 Mar 2010

Karnemelk baps


Liggen ze daar niet gezellig naast elkaar?

De schaal waarop ze liggen heeft voor ons een speciale betekenis omdat deze inmiddels 30 jaar geleden door manlief op een veiling is gekocht waar hij echt niet zou gaan bieden! Het was misschien een impulsieve aankoop maar nu, al die jaren later, vind ik dat hij het aankopen dubbel en dwars waard was. Het is al die tijd onze oliebollen-kantenklaarboterhammen-schaal geweest.

Deze broodjes mochten er deze keer ook even op. Het zijn puike broodjes zonder fratsen die dag na een dag nog heerlijk zacht zijn.

Kijk, dat vind ik ideaal voor de zondagochtend met een lekker gekookt ei.
Het recept is van Dan Lepard en kwam ik tegen op de website www.guardian.co.uk. Het viel hier in ieder geval goed in de smaak.

Karnemelk baps (8 stuks)
7 gram instant gist
50 gram volkoren meel
450 gram tarwemeel
krap 2 theelepels zout
50 gram zachte boter
200 ml karnemelk op kamertemperatuur
olie

Meng de gist, volkoren meel en 100 ml warm water in een kom. Zet dit een half uurtje aan de kant.
Doe het tarwemeel en het zout in een grote mengkom en wrijf de boter met de vingertoppen door het mengsel.

Voeg de karnemelk toe aan het eerste mengsel (met de gist) en voeg dit toe aan het mengsel van tarwemeel, zout en boter. Voeg zoveel water toe (ong. 50 ml.) dat er een zacht en iets plakkerig deeg ontstaat.

Laat dit alles gewoon 10 minuten afgedekt even rusten en strijk dan een dun laagje olie uit over een deel van het werkblad. Kneed het deeg hierop 10 seconden waarna het terug gelegd kan worden in de mengkom.
Herhaal dit nog twee maal met tussenpozen van 10 minuten. Je zult zien dat het deeg zelf zijn werk doet terwijl jij je weinig hoeft in te spannen. Laat het deeg na de laatste keer kneden 45 minuten afgedekt rusten.

Verdeel het deeg in acht gelijke bolletjes en vorm er ovalen van. Leg ze met voldoende tussenruimte naast elkaar op een met maismeel bestrooide bakplaat. Laat de baps afgedekt rijzen tot ze bijna in omvang zijn verdubbeld. Verwarm in de tussentijd de oven tot 220 gr. C. Bak de broodjes 8 tot 15 minuten. Bij mij waren de broodjes na 13 minuten precies goed. Laat ze onder een theedoek afkoelen zodat er een zachte korst ontstaat.

2 comments:

Lien said...

wat leuk zo'n familieschaal met een verhaal! Ik heb zo'n fruitschaal die mijn moeder ooit kocht. Kan geen design tegenop!

die broodjes zien er heerlijk uit!

Monica said...

De broodjes heb ik gebakken, en zijn inderdaad heerlijk!
Bedankt maar weer voor het recept en groet,
Monica