5 Jun 2011

Een taart met een barstjeHij is niet bepaald moeders mooiste; ik weet het. Maar dat wordt dubbel en dwars goedgemaakt door de smaak en door de structuur van de taart wat ze tegenwoordig zo deftig het ‘mondgevoel’ noemen.

Nou, met dat mondgevoel zit het bij deze taart wel goed; ook met een heleboel monden vol. Hij heeft hier in huis niet lang gestaan en wordt beslist binnenkort weer gemaakt. En wat die barstjes betreft; die horen er gewoon in.

Gecraquelleerde perentaart

250 gr. bloem (plus 3 eetlepels extra die je even apart houdt)

310 gr. fijne kristalsuiker (plus 2 eetlepels extra die je ook nog even apart houdt?

1/8 theel. zout

50 gr. ongezouten roomboter; in kleine stukjes

185 ml melk

2 grote eieren

1 theel. amandelextract

geraspte schil van een citroen

1 eetl. bakpoeder

3 geschilde peren in stukjes gesneden

1 groot eiwit

Gebruik een springvorm van ongeveer 23 cm. Doorsnee

Verhit de oven tot 190 graden Celsius en vet de springvorm in. Een stuk bakpapier op de bodem leggen voordat je de ring sluit, voorkomt dat de cake later vast gaat plakken.

Verkruimel de bloem, kristalsuiker, zout en de boter tot je fijne kruimels hebt. Neem hier ongeveer 1 kop vanaf en vorm hiervan de bodem en de randen van de taart door de kruimels stevig aan te drukken in de springvorm.

Klop de melk, eieren, amandel extract, citroenschil, bakpoeder en de apart gehouden 3 eetlepels bloem. Voeg de overgebleven kruimels hieraan toe en roer even tot alles vermengd is maar meng het niet te fijn. Er moeten nog wat klontjes in zitten. Vouw de stukken peer hierin en stort het geheel in de springvorm.

Klop het eiwit tot het schuimig wordt en voeg de twee eetlepels suiker toe. Klop net zolang tot je pieken van het eiwit kunt vormen. Schep het voorzichtig in het midden van de taart en verspreid het daarvandaan voorzichtig als een dunne laag die het hele taartoppervlak bedekt.

Bak de taart ongeveer 65 minuten iets onder het midden van de oven. Laat het daarna 30 minuten afkoelen op een rek voordat de rand van de springvorm wordt verwijderd.

Het recept komt uit het tijdschrift: ‘Where women cook’ en is van Mary Jane Butters.

1 comment:

Marian said...

Hmm, hij ziet er toch wel lekker uit hoor! Ik was nog op zoek naar een recept om enkele rijpe peren op te gebruiken dus dit is misschien wel een idee, dank je wel!

Groetjes
Marian