15 Jun 2011

Met zonder demping

Nu langzaamaan de techniek van het chi-runnen mij wat beter afgaat, vond ik dat het tijd wordt om ook naar schoenen toe te werken die meer geschikt zijn voor het landen op de middenvoet en die minder belast zijn met toeters en bellen.Afgelopen winter heb ik mijn voeten (lees: enkels en achillespezen) hier al een beetje op voorbereid door in huis doorgaans op blote voeten te lopen en door alle hakken te verbannen.

Minder verschil tussen hiel en voorvoet? Yes, please.

Misschien ook iets minder demping? Als dat zou kunnen.

De eerste stap heb ik vorig jaar gemaakt door van mijn Asics Nimbus Gel over te stappen naar de Brooks. Hoewel ik volgens de analyse suppineer, loop ik sindsdien naar volle tevredenheid op neutrale schoenen. Met deze schoen ben ik ook gaandeweg overgegaan van hiellanding op de middenvoet landing. Aan verbetering van mijn techniek werk ik door de trainingen met Marion Meesters in Santpoort. Heerlijk, op een zachte ondergrond in de prachtige duinen. De instructies sla ik in mijn geheugen op en thuis schrijf ik ze snel in een boekje om af en toe weer even tevoorschijn te halen.

Hoewel ik de VVF niet erg charmant vind, meer de lievelingsschoen van Yenti de verschrikkelijke sneeuwman, kan ik mij wel voorstellen dat ze heerlijk lopen en uiteindelijk gaat het daar toch om. Maar van mijn Brooks naar de VVF’s lijkt mij toch een beetje te heftig zodat ik sinds kort de gelukkige eigenares ben van Saucony Kinvara. Gelukkig geen barbie rose in de schoen maar zwart met een turquoise zool.

De schoen is goed buigzaam, heel licht en er is weinig verschil tussen de hiel en de voorvoet. Gelukkig is er deze keer ook geen barbie roze in de schoen verwerkt. Bij het passen in de winkel zat ie meteen heerlijk en de eerste twee rondjes waren een feestje. Nu niet te hard van stapel lopen want ik had mij voorgenomen om een jaar zonder blessures door te komen.

Dankzij een geweldig aanbod, waar ik echt geen nee tegen wilde zeggen, komt het kleine zusje er binnenkort ook aan: de Saucony Hittari. Deze ziet er meer uit als een pantoffel en ik ben erg benieuwd hoe de schoen aanvoelt. Hoe het is om er mee te lopen, zal ik op korte termijn niet weten. Dit is duidelijk een schoen waar ik met beleid op over moet stappen; zeg maar een langdurig project. Ach, als een mens maar lekker bezig is.

Voorlopig kan ik weer vooruit en ga ik een seizoen tegemoet van lekker trainen en vooral genieten.

Update: de Kinvara’s bevallen prima en ik ben in korte tijd zover dat ik één training per week op de schoenen loop. De Hittari’s zijn gearriveerd, zitten geweldig maar omdat ik nu al met mijn tenen tegen de voorkant kom, worden ze een volledige maat groter besteld dan de Kinvara’s. Zo zie je maar, hetzelfde merk en opeenvolgend in een serie maar toch een flink verschil in maat.

No comments: