4 Feb 2009

Dutch sausage rolls

(scroll naar beneden voor de Nederlandse vertaling)

Years ago, I made some Dutch sausage rolls for our youngest one.

I didn't have a special recipe so I just used a combination of a few recipes and worked that out.
At that time I'd almost no experience in baking bread so I used a breadmix. They were just what we'd hoped for but, clumsy me, I forgot to write down the recipe.

Since that time our son has been asking me to bake those sausage rolls one more time. Today, I decided to try again; but this time without using a breadmix.


Dutch Sausage rolls (30)

650 gr. breadflour

450 ml. milk, lukewarm

14 gr. salt

20 gr. sugar

20 gr. instant yeast
70 gr. soft butter

500 gr. minced meat (beef)

1 egg

30 gr. toasted breadcrumbs

nutmeg, mace, salt and pepper

1 small egg


In a large bowl; combine the breadflour, salt, sugar and yeast. Take care that the salt doesn't make contact with the yeast. Add the milk and butter and knead it in about 10 minutes till you've got a nice elastic breaddough. I used the Kitchenaid with medium speed (4) in about 7 minutes.

Put the dough in an oiled bowl and cover it tightly. Leave it in a warm place till it's doubled in size. Depending of the temperature of the room this can take 30 to 60 minutes.

In the meanwhile you mix the minced meat, breadcrumbs, egg and the spices. Knead it a short while by hand and divide it in 30 balls.


Take the dough out of the bowl and divide it also in 30 small balls. Roll each ball to a small rectangle. It doesn't mind if the shape isn't perfect because the dough is elastic enough. Form each meatball to a small roller and lay each one on a piece of dough.

Fold the upper and the lower side of the dough just a little bit over the roller of meat and form a small roll of each one.


The pictures will speak for themselves.


Give them an hour before glazing them with an egg and baking them in the oven in 20 minutes (410 dgr. F. / 210 dgr. C.). And yes, they were perfect and taste wonderful with mustard.


Adding this one to Yeastspotting over at Susan's Wild Yeast; the source of inspiration for a lot of breadlovers.

(Nederlandse vertaling)
Jaren geleden heb ik voor onze jongste worstenbroodjes gebakken. Ik had niet echt een recept en heb gebruik gemaakt van een aantal recepten tegelijk. Het viel gelukkig goed uit en ze waren lekker maar ik heb het uiteindelijke recept nooit opgeschreven. Omdat is nog niet zo veel ervaring had met het bakken van brood, heb ik destijds een broodmix gebruikt.

Sindsdien vraagt mijn zoon regelmatig of ik toch nog eens die broodjes wil bakken. Vandaag moest het dan maar eens gebeuren en ook deze keer heb ik niet één specifiek recept gevolgd. Opgeschreven heb ik het wel en dat is maar goed ook want ze waren erg lekker.

Worstenbroodjes (30 stuks)

650 gr. broodbloem
450 ml. handwarme melk

14 gr. zout

20 gr. suiker

20 gr. instant gist
70 gr. zachte boter

500 gr. gehakt (1/3 varkens, 2/3 runder)

1 ei

30 gr. paneermeel

nootmuskaat, foelie, peper en zout

1 klein ei


Meng bloem, suiker, gist en zout in een grote kom. Pas op dat de gist en het zout elkaar niet echt raken. Voeg de melk en boter toe en kneed het tot een zacht elastisch brooddeeg. Laat het deeg in een geoliede kom afgedekt rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan dit 30 tot 60 minuten duren.

Maak in de tussentijd het gehakt aan met het ei, paneermeel en de specerijen. Kneed het even goed door met de handen en maak er 30 rolletjes van.

Haal het deeg uit de kom en verdeel het ook in 30 balletjes. Rol ze uit tot kleine rechthoeken. Maak je niet druk als ze niet perfect van vorm zijn want het deeg is elastich genoeg om er een klein beetje aan te trekken als dit nodig is.

Leg op ieder plakje deeg aan de kant een rolletje gehakt en vouw de bovenkant en onderkant van het deeg er een stukje overheen. Rol het verder als een sigaar op.

Laat de broodjes afgedekt op een warme plek nog een klein uurtje rijzen en bestrijk ze met het geklopte ei. Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin in een oven van 210 graden C. Ze smaken heerlijk met een beetje mosterd.

4 comments:

Anonymous said...

I think my children would love this too! Such a nice neat package of deliciousness. Thanks for joining YeastSpotting!

Karen Baking Soda said...

Uhoh! another addition to the: I can buy this but home-made is so much better!

Ik kom van de Randstad en -dus?- opgegroeid met saucijzenbroodjes, kan maar niet wennen aan de worstenbrodjes die hier alom tegenwoordig zijn. Ik denk dat het iets is met de kruiden die gebruikt worden en dat zalvige van het vlees. Ben bang dat ik jouw recept ga gebruiken haha!

J Lambregts said...

Thank you so much for sharing this recipe. I made a traditional American Christmas dinner for my Dutch husband and in-laws and I wanted to try to make New Year's Eve more traditional Dutch feeling for them.

With your detailed instructions and pictures they were easy to make. They were delicious and a big hit!

Marjoke said...

@ J. Lambregts,
Thank you for visiting my weglog and for your comment. How nice of you to surprise your family with a traditional Dutch treat. I'd wish to have such a daughter in law, ever.