28 Feb 2010

Foodblog event februari: vegetarisch

Misschien op de valreep of misschien ook niet. In ieder geval probeer ik toch nog te reageren op de hartelijke oproep van Ivonne en Femke van Excellent-eten.nl om een vegetarisch recept op de weblog te zetten.

Hoewel we hier een stukje vlees of vis erg lekker vinden, staat er ook regelmatig iets vegetarisch op het menu. Vooral de Indiase keuken vind ik zelf prima om een aantal lekkere en voedzame gerechten zonder vlees te serveren. Dankzij een lekkere eiercurry met dahl, raita en rijst heb ik een keer weten te verhullen dat ik gewoon vergeten was om vlees in te slaan.

Deze keer niet echt iets exotisch hoewel het ook geen Hollandse kost is. Het is wel een heel praktisch recept om voor een groep te maken en op te dienen met een lekker sla of (natuurlijk zelf gebakken) grof brood. Het recept heb ik uit een boek of tijdschrift maar ik weet allang niet meer waarvandaan precies. Wel weet ik dat het hier favoriet is.

Als zich meer eters aankondigen kan het zonder al te veel moeite aangevuld worden met extra aardappelen en eieren. Denk er wel om dat het nog rijst in de oven zodat de schaal diep genoeg moet zijn.

Fritatta (4 personen)
6 grote gekookte aardappelen; in blokjes
ongeveer 100 gram gekookte spinazie; goed uitgeknepen en grof gehakt
150 gram feta; verkruimeld
1 rode puntpaprika; blokjes
10 tot 12 grote eieren
zout en vers gemalen peper
flink wat verse kruiden als basilicum, thijm fijngehakt
100 gram geraspte gruyére andere kaas

Verwarm de oven voor op 180 gr. C. Bekleed een ovenschaal of hoog bakblik met bakpapier. Strooi in lagen achtereenvolgens de aardappelen, spinazie, feta en paprika over de bodem.

Als dat er niet Italiaans uitziet.......................


Klop de eieren los met peper en zout en voeg de kruiden toe. Schenk het eimengsel over de groenten en maak je niet te druk als het niet gelijkmatig verdeeld is. Dit komt vanzelf in de oven goed. Strooi als laatste de kaas erover.

Zet de schaal of het bakblik ongeveer 50 minuten in de oven tot het stevig is en een mooie goudbruine kleur heeft. Serveer hem warm maar afgekoeld is het ook nog erg lekker. Als het je tenminste lukt om iets over te houden.


5 comments:

ioni said...

Ik vroeg me af hoe ik het beste spinazie kan uitknijpen. Meestal gooi ik het nu in een zeef maar het blijft dan nog erg waterig.
Heb jij misschien een handige tip?

En natuurlijk bedankt voor het gesprek, perfect voor in de vastenperiode!

Karen Baking Soda said...

Ziet er geweldige uit! Gaat op mijn lijstje van gauw na te maken.

Ioni... meestal doe ik dat gewoon letterlijk; in een vergiet en dan met mijn hand knijpen.

Excellent-eten said...

Bedankt voor je deelname aan het Foodblog-Event van deze maand !
Dit gaan we zeker een keertje maken, ziet er super uit!
De samenvatting is te lezen op:
http://kvzkookblog.blogspot.com/2010/03/samenvatting-foodblogevent-februari.html

Marjoke said...

@ Ioni,
zoals baking soda al opmerkt; gewoon eerst even laten uitlekken in een vergiet en het laatste beetje met je handen uitknijpen. Zo krijg je geen zompige massa alleen door het toevoegen van de spinazie. Pas daarna hak ik het in grove stukken.

Anzj said...

Mijn hemel, Ioni, dat is nog eens een GOUDBRUINE korst. Práchtig! En hopelijk doe je ook weer mee met de FBE uitdaging van deze maand (voor het geval je nog niet uitgenodigd was). Meer informatie: http://mangerie.blogspot.com/2010/03/foodblogevent-maart-2010verjaardagsbuff.html
Groet