skip to main |
skip to sidebar
Op de klok leven doe ik niet maar ik heb er wel een gruwelijke hekel aan om ergens te laat te komen. Op het werk ben ik iedere ochtend praktisch de eerste. Nu kan ik wel zeggen dat dit komt omdat ik de files wil voorblijven maar ik was ook altijd de eerste toen ik nog in mijn eigen woonplaats werkte en op de fiets naar het werk ging. Sterker nog; de meeste kinderen stellen het naar school vertrekken iedere ochtend zo lang mogelijk uit maar ook daar was ik al vroeg op het schoolplein lang voordat dit nodig was.
Op zich is dat voor mij natuurlijk helemaal geen probleem maar het wordt wel lastig als je met anderen vertrekt die er wél rustig de tijd voor willen nemen. Vooral de kinderen konden er vroeger helemaal kriegel van worden en het luidde bij aankomst op de plek van bestemming dan ook steevast: 'zie je wel, nu zijn we er weer veel te vroeg..........................'
Niet geheel gevrijwaard van enige zelfreflectie doe ik regelmatig mijn best om niet te vroeg van huis te gaan. Daar heb ik onder andere de volgende methodes voor gevonden;
- vooral vergeten waar je de auto de voorgaande dag hebt achtergelaten zodat je eerst nog een rondje door de buurt moet zoeken;
- de documenten die meegenomen moeten worden door het hele huis verspreiden zodat deze op het laatste moment nog bij elkaar gezocht moeten worden;
- te laat de badkamer gebruiken zodat je nu op zoonlief moet wachten.........................en dat duurt lang, geloof mij;
- te lang wachten met tanken zodat je dit nét 's ochtends onderweg naar het werk nog moet doen en ongelooflijk lang in de rij staat bij de 'goedkope' pomp.
En u het mooie nieuws:
IK BEN VEEL TE LAAT VOOR BREAD BAKING DAY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rachel van Tangerine's kitchen heeft voor breadbaking day kleine broodjes als thema en de deadline was 1 april. Ik ben dus niet alleen een klein beetje te laat maar gigantisch.
Met deze krentenbollen van Notitie van Lien heb ik vandaag, in mijn eigen tempo, meegedaan. Ze zijn heerlijk en zullen hier in no-time verdwijnen.En voor iedereen die in het buitenland zit en heimwee heeft naar de Hollandse krentenbollen: dit zijn de echte.
Van sommige dingen weet je gewoon dat ze, ook al smaken ze misschien best wel redelijk, aan elkaar hangen van de synthetische troep.
Neem nu die opgerolde cakes die je goedkoop bij de supermarkten kunt kopen. Ze zijn mooi dun en het rode laagje jam zit er prachtig in en ze blijven, reuze handig, wel eeuwen zacht. Het Hollandse equivalent van de beruchte Amerikaanse Twinkie die na 20 jaar nog zacht en eetbaar blijkt te zijn.
Nu hoeft het hier in huis geen 20 jaar te blijven liggen; sterker nog.........het is weg voor je het weet! Als we dan eens die conserveringsmiddelen weglaten, de kleurstoffen overslaan, smaakstoffen met vakantie sturen en de emulgatoren vergeten? Wat houd je dan eigenlijk nog over? Een heerlijke zelfgemaakte Swiss roll gevuld met zachte creme van lemoncurd met slagroom en verse frambozen.
Swiss roll met lemoncurd en frambozen
6 eieren; gescheiden
150 gram witte basterdsuiker
50 gram bloem; gezeefd
30 gram poedersuiker
3 + 4 eetlepels lemon curd
150 ml slagroom; lobbig geklopt
frambozen
extra poedersuiker
Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met ingevet bakpapier.
Klop de eidooiers met de mixer of de kitchen-aid tot ze lichter van kleur worden en iets dikker. Voeg de suiker toe en mix nog even maar doe dit niet te lang. Voeg nu voorzichtig de bloem toe en schep het door het beslag tot het goed is opgenomen.
Klop de eiwitten tot er stijve pieken gevormd kunnen worden. Vouw de eiwitten voorzichtig door het dooierbeslag; houd het luchtig. Verspreid het mengsel op het ingevette bakpapier en spreid het met een spatel zodat het gelijkmatig verdeeld is. Bak het in ongeveer 15 tot 20 minuten.
Zodra je het bakblik uit de oven haalt, kun je er het beste een schone droge theedoek overheen leggen. Laat het zo rustig even afkoelen. In de tussentijd maak je een zachte gladde creme van de 4 eetlepels lemoncurd en de slagroom.
Zodra de cake helemaal is afgekoeld, snijd je de randen een beetje bij. Nu keer je het bakblik in een keer om boven een stuk keukenpapier dat bestrooid is met poedersuiker. Smeer voorzichtig met een paletmes de 3 eetlepels curd over de cake uit. Verdeel er daarna het curd-slagroom mengsel gelijkmatig en niet te dik overheen. Houd aan de randen zeker een centimeter vrij.
Rol de cake met behulp van de keukenpapier nu strak op. Het heeft wat weg van het rollen van shag tussen vloei. Trek het keukenpapier strak zodat ook de cake stevig opgerold wordt. Leg hem op de naad en bestrooi hem met poedersuiker. Snijd hem in mooie plakken en leg hem op een strategische plek, oftewel; in het zicht. Wedden dat deze geen 20 jaar blijft liggen?
Met veel bewondering volg ik sinds een tijdje de kruistocht van Jamie Oliver tegen ongezond eten. Zijn no nonsense recepten heb ik altijd gewaardeerd maar er zijn meer kookgoeroe's met goed recepten.
Nee, dan de strijd die hij nu voert tegen het slechte eten in de Engelse schoolkantines en het eetgedrag in het Amerikaanse stadje Huntington. Hiermee onderscheidt hij zich in mijn ogen pas echt van al de anderen. Met verbazing lees ik dat er gezinnen zijn waar geen ontbijt (laat staan een gezond ontbijt) wordt gebruikt en waar nog nauwelijks wordt gekookt.
Hoewel ik het als kind geweldig zou hebben gevonden als mij moeder vaker junkfood op tafel had gezet, ben ik er nu blij om dat zij dit nu net niet heeft gedaan. Iedere ochtend werd er aan tafel ontbeten en iedere avond stond er een lekkere maar ook gezonde warme maaltijd op tafel.
Nee dat klopt niet. Er was één uitzondering; tijdens Swiebertje (en later Oebele) op de zaterdagmiddag mochten we met een bord met boterhammen op onze schoot op de bank naar de Televisie kijken. Dat hoorde zo'n beetje bij het weekend en waarschijnlijk was dit haar manier om het zichzelf ook eens een keertje iets gemakkelijker te maken.
Nu ben ik zelf moeder en probeer ik ook mijn kinderen een gezond eetgedrag aan te leren. Dat lukt niet altijd, maar het wordt ze in ieder geval aangeboden. Ontbijt en pubers lijkt om de een of ander reden niet compatible en de jongste die nog bij ons in huis woont, slaat dit dan ook regelmatig over.
Zelf moet ik er niet aan denken om zonder ontbijt de deur uit te gaan. Voor een lekkere zelfgebakken boterham of een kom yoghurt met muesli kom ik in ieder geval graag mijn bed uit. Vooral als het deze zelfgemaakte muesli is waar het hele huis naar geurt op het moment dat het in de oven wordt gemaakt.
Muesli (Jamie Oliver: Kookrevolutie)
200 gram havervlokken
50 gr. gedroogde kokos
1 theelepel kaneel
50 gr. gemengde noten in stukjes gehakt: hazelnoten, walnoten, pecannoten en/ of pistaches
50 gr. gemengde zaden: pompoenpitten, sesamzaadjes, zonnebloempitten
5 eetlepels maplesirup of honing
5 eetlepels zonnebloemolie
150 gr. rozijnen, gedroogde cranberries, stukjes gedroogde abrikoos etc.
Verwarm de oven voor op 180 gr. C.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en bestrooi dit met de havervlokken, kokos, kaneel en gemengde noten. Verdeel hierover de zonnebloemolie en de maplesirup of honing. Zet het bakblik 30 minuten in de oven en schep het mengsel iedere 5 minuten om. Zorg hierbij wel dat het zoveel mogelijk uitgespreid is. Na 10 minuten begint het al heerlijk te ruiken.
De muesli krijgt een mooie goudbruine kleur. Haal het bakblik na 30 minuten uit de oven, meng de gedroogde vruchten erdoor en laat het afkoelen. Het blijft ongeveer 2 weken in een goed afgesloten bus heerlijk van smaak.