16 Apr 2010

Roll over

Van sommige dingen weet je gewoon dat ze, ook al smaken ze misschien best wel redelijk, aan elkaar hangen van de synthetische troep.

Neem nu die opgerolde cakes die je goedkoop bij de supermarkten kunt kopen. Ze zijn mooi dun en het rode laagje jam zit er prachtig in en ze blijven, reuze handig, wel eeuwen zacht. Het Hollandse equivalent van de beruchte Amerikaanse Twinkie die na 20 jaar nog zacht en eetbaar blijkt te zijn.

Nu hoeft het hier in huis geen 20 jaar te blijven liggen; sterker nog.........het is weg voor je het weet! Als we dan eens die conserveringsmiddelen weglaten, de kleurstoffen overslaan, smaakstoffen met vakantie sturen en de emulgatoren vergeten? Wat houd je dan eigenlijk nog over? Een heerlijke zelfgemaakte Swiss roll gevuld met zachte creme van lemoncurd met slagroom en verse frambozen.

Swiss roll met lemoncurd en frambozen
6 eieren; gescheiden
150 gram witte basterdsuiker
50 gram bloem; gezeefd
30 gram poedersuiker

3 + 4 eetlepels lemon curd
150 ml slagroom; lobbig geklopt
frambozen
extra poedersuiker

Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met ingevet bakpapier.

Klop de eidooiers met de mixer of de kitchen-aid tot ze lichter van kleur worden en iets dikker. Voeg de suiker toe en mix nog even maar doe dit niet te lang. Voeg nu voorzichtig de bloem toe en schep het door het beslag tot het goed is opgenomen.

Klop de eiwitten tot er stijve pieken gevormd kunnen worden. Vouw de eiwitten voorzichtig door het dooierbeslag; houd het luchtig. Verspreid het mengsel op het ingevette bakpapier en spreid het met een spatel zodat het gelijkmatig verdeeld is. Bak het in ongeveer 15 tot 20 minuten.

Zodra je het bakblik uit de oven haalt, kun je er het beste een schone droge theedoek overheen leggen. Laat het zo rustig even afkoelen. In de tussentijd maak je een zachte gladde creme van de 4 eetlepels lemoncurd en de slagroom.

Zodra de cake helemaal is afgekoeld, snijd je de randen een beetje bij. Nu keer je het bakblik in een keer om boven een stuk keukenpapier dat bestrooid is met poedersuiker. Smeer voorzichtig met een paletmes de 3 eetlepels curd over de cake uit. Verdeel er daarna het curd-slagroom mengsel gelijkmatig en niet te dik overheen. Houd aan de randen zeker een centimeter vrij.

Rol de cake met behulp van de keukenpapier nu strak op. Het heeft wat weg van het rollen van shag tussen vloei. Trek het keukenpapier strak zodat ook de cake stevig opgerold wordt. Leg hem op de naad en bestrooi hem met poedersuiker. Snijd hem in mooie plakken en leg hem op een strategische plek, oftewel; in het zicht. Wedden dat deze geen 20 jaar blijft liggen?

3 comments:

Baking Soda said...

Echt waar, van de meest geweldige fabeltastisch opgemaakte en gedecoreerde cakes is dit gewoon de beste! Meer hoeft toch niet?

(oh en die rolletjes...bij die gele bakker op de markt uit Volendam? Spakenburg? vinden mijn kinderen helemaal geweldig. Snik.)

Lien said...

wow dat ziet er profi uit, ik heb altijd de grootste problemen zo'n ding op te rollen én er nog vulling in te houden.
Kan ik niet even een plakje komen halen? ik ben net aan de koffie toe ;)....zo lekker.

Marjoke said...

Lien, het was je van harte gegund maar deze ging wel heel snel op. Ik moet bekennen dat ik er deze keer zelf ook aan heb meegewerkt.

Zo af en toe wilde ik dat al die heerlijkheden die ik op andere weblogs zie, in een grote etalage lagen waar ik meteen mijn keuze kon maken.