8 Apr 2010

Ontbijten als een vorst......

Met veel bewondering volg ik sinds een tijdje de kruistocht van Jamie Oliver tegen ongezond eten. Zijn no nonsense recepten heb ik altijd gewaardeerd maar er zijn meer kookgoeroe's met goed recepten.

Nee, dan de strijd die hij nu voert tegen het slechte eten in de Engelse schoolkantines en het eetgedrag in het Amerikaanse stadje Huntington. Hiermee onderscheidt hij zich in mijn ogen pas echt van al de anderen. Met verbazing lees ik dat er gezinnen zijn waar geen ontbijt (laat staan een gezond ontbijt) wordt gebruikt en waar nog nauwelijks wordt gekookt.

Hoewel ik het als kind geweldig zou hebben gevonden als mij moeder vaker junkfood op tafel had gezet, ben ik er nu blij om dat zij dit nu net niet heeft gedaan. Iedere ochtend werd er aan tafel ontbeten en iedere avond stond er een lekkere maar ook gezonde warme maaltijd op tafel.

Nee dat klopt niet. Er was één uitzondering; tijdens Swiebertje (en later Oebele) op de zaterdagmiddag mochten we met een bord met boterhammen op onze schoot op de bank naar de Televisie kijken. Dat hoorde zo'n beetje bij het weekend en waarschijnlijk was dit haar manier om het zichzelf ook eens een keertje iets gemakkelijker te maken.

Nu ben ik zelf moeder en probeer ik ook mijn kinderen een gezond eetgedrag aan te leren. Dat lukt niet altijd, maar het wordt ze in ieder geval aangeboden. Ontbijt en pubers lijkt om de een of ander reden niet compatible en de jongste die nog bij ons in huis woont, slaat dit dan ook regelmatig over.

Zelf moet ik er niet aan denken om zonder ontbijt de deur uit te gaan. Voor een lekkere zelfgebakken boterham of een kom yoghurt met muesli kom ik in ieder geval graag mijn bed uit. Vooral als het deze zelfgemaakte muesli is waar het hele huis naar geurt op het moment dat het in de oven wordt gemaakt.


Muesli (Jamie Oliver: Kookrevolutie)
200 gram havervlokken
50 gr. gedroogde kokos
1 theelepel kaneel
50 gr. gemengde noten in stukjes gehakt: hazelnoten, walnoten, pecannoten en/ of pistaches
50 gr. gemengde zaden: pompoenpitten, sesamzaadjes, zonnebloempitten
5 eetlepels maplesirup of honing
5 eetlepels zonnebloemolie
150 gr. rozijnen, gedroogde cranberries, stukjes gedroogde abrikoos etc.


Verwarm de oven voor op 180 gr. C.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en bestrooi dit met de havervlokken, kokos, kaneel en gemengde noten. Verdeel hierover de zonnebloemolie en de maplesirup of honing. Zet het bakblik 30 minuten in de oven en schep het mengsel iedere 5 minuten om. Zorg hierbij wel dat het zoveel mogelijk uitgespreid is. Na 10 minuten begint het al heerlijk te ruiken.
De muesli krijgt een mooie goudbruine kleur. Haal het bakblik na 30 minuten uit de oven, meng de gedroogde vruchten erdoor en laat het afkoelen. Het blijft ongeveer 2 weken in een goed afgesloten bus heerlijk van smaak.


2 comments:

Monica said...

Marjoke, ik neem aan dat je 180 graden bedoelt... ik maak al tijden lang de muesli zelf, is verslavend. Als je 't eenmaal zelf gemaakt hebt, wil je nooit geen gekochte meer. Tenminste, zo vergaat het mij. Deze samenstelling zal ik ook eens proberen.
Groet,

Marjoke said...

Bedankt Monica,

je hebt gelijk. Ik had even moeten controleren voor ik mijn bericht plaatste. Het moet inderdaad 180 graden celsius zijn anders krijg je snel een brandlucht in plaats van een heerlijke geur van geroosterde noten.
De gesuikerde en naar karton smakende muesli uit de winkel hoeven wij inmiddels ook niet meer.