30 Dec 2010

De volgende stap.....

Het hardlopen is nu, na dik anderhalf jaar, zo gaandeweg een gewoonte geworden. Wonen aan de rand van een mooi hardloop gebied maakt de drempel om de schoenen aan te trekken en de deur achter mij dicht te doen een stuk lager.

Hoewel het in de winter een stuk minder druk is, zijn er altijd wel andere liefhebbers op pad. Omdat ik nog overwegend langzame duurlopen doe, word ik zeer regelmatig ingehaald. Wat is dan leuker om naar de techniek van je voorganger te kijken? Waar de één met duidelijk veel moeite en steunend met ingezakte rug van vermoeidheid mij passeert, gaat een ander met een prachtige lichtvoetige tred en rechte houding mij voorbij. Het is altijd weer een goed moment om mij te realiseren dat er best nog wel wat aan mijn techniek gesleuteld kan worden.

Dat is het afgelopen half jaar na mijn laatste blessure steeds mijn uitgangspunt geweest; werken aan mijn chi-techniek en niet te veel aan het resultaat wat ik wil behalen. Eerst de techniek, dan komt de rest later wel. Zo ben ik bijna driekwart jaar bezig geweest met het oefenen van de techniek van het benenwerk: tenen laag houden, hielen optillen en vooral de benen bewegen alsof je fietst. Nou, dat laatste zou ik al rasechte Nederlander in no time onder de knie moeten krijgen maar het heeft toch heel wat hoofdbrekens gekost. Iedere keer weer opnieuw de bewuste passages uit het boek van Danny Dreyer lezen en vaak kijken op de weblog van Marion Meesters en dan maar weer proberen. Vooral de weblog van Marion heeft mij goed op weg geholpen.

Een paar weken geleden, lopend in het eerste dikke pak sneeuw, lukte het ineens. Het leek wel alsof het kwartje opeens op zijn plek viel en meteen begreep ik niet waarom ik daar nu zo lang over heb gedaan. Sindsdien pas ik deze techniek zo vaak toe als maar mogelijk is; tijdens het wandelen met de hond maar ook tijdens het boodschappen doen. Het gaat uiteindelijk steeds beter en wordt steeds meer een gewoonte.

Dat betekent dat de volgende stap gemaakt kan worden; het overgaan tot schoenen met minder steun. In januari komt de Inov-8-f-Lite mijn kant op en dan begint het langzame wennen aan schoenen zonder toeters en bellen. Het zal ongetwijfeld wel even duren eer ik mijn trainingen volledig op de Inovs kan doen maar ik verheug mij er nu al op om naar dat moment toe te werken.
2 comments:

Zachtlopertje... said...

Hé Marjoke, wat een verassing om een link naar jouw weblog te vinden in de nieuwsbrief van ChiCoaching.

Is weer enige tijd gelden dat ik hier geweest was. Erg leuk om weer eens iets van jou over de chirunning te lezen. Ik ben benieuwd hoe de Inovs gaan bevallen. Heb je in de sneeuw nog een beeje kunnen lopen?

Groeten,
Geeralda

Marjoke said...

hallo Geeralda,
het was voor mij ook een verrassing maar dan wel een hele leuke.

De Inovs waren niet in voorraad zodat ik de bus van de besteldienst die iedere middag door onze straat rijd, goed in de gaten houd. Als kleine voorbereiding loop ik alvast wekenlang op blote voeten in huis. Af en toe loop ik binnen een stukje hard op blote voeten en probeer dat gevoel weer op te roepen tijdens de trainingen.

Gelukkig heb ik niet te veel trainingen verstek hoeven laten gaan en heb ik in de sneeuw en in de bagger gelopen.

Ik hoop dat jij snel ook weer van de partij kunt zijn.