24 Jan 2010

Januari blues

Januari en al weer en hoog tijd voor een paar nieuwe recepten. Hoewel er volop wordt gebakken en gekookt, schiet de weblog er af en toe bij in.
Een dunne laag sneeuw met veel glibberige brei op mijn vertrouwde fietspad weerhoudt mij van de hardlooptraining. Na twee blessures weet ik dat de pezen bij mijn enkels mijn zwakke plek zijn.
Jammer, want in maart doe ik mee aan de City-Pier-City in Den Haag en dan wil ik wel lekker door kunnen hollen.

Maar zoals Cruijff zei; 'ieder nadeel heb zijn voordeel'. Dus mijzelf lekker installeren achter de PC met een pot koffie en een bonbon. Ach, een mens past zich aan. Toch?

Zweedse havermoutbroodjes
500 ml. melk
175 gr. havermout
0,5 eetlepel zout
1 eetlepel golden syrup of heldere honing
150 gram boter (gesmolten)
25 gram verse gist of 12,5 gram instant gist
475 - 550 gram tarwemeel

Maak de melk warm zonder deze te koken (ong. 50 graden C). Roer de havermout, zout en de syrup erdoor en laat het 20 minuten wellen.
Voeg de gesmolten boter toe.

Voeg nu de gist toe en meng dit goed. Voeg langzaamaan steeds meer meel toe tot er een zacht deeg ontstaat. Leg het deeg in een geoliede plastic kom en dek deze af. Laat het deeg staan tot het in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 225 graden C.

Strooi met een zeef een dunne laag bloem op de aanrecht en kneed het deeg hierop nog even door. Vorm er nu tien bolletjes van en en vorm deze tot cirkels van ongeveer 1 cm. dik. Prik ze met een vork in en leg ze op een stuk bakpapier. Laat de broodjes onder een doek of plastic nog eens 30 minuten rijzen. In het midden van de oven in 10 minuten bakken.


Ze zijn heerlijk met kaas of marmelade. Wat niet meteen opgegeten wordt kan het beste in de diepvries worden bewaard.

(A piece of cake van Leila Lindholm)

1 comment:

Lien said...

Dat lijkt me een goed voordeel! En die broodjes ook trouwens. Voorzichtig met lopen hè!