3 Jan 2010

Een goede start

De feestdagen zijn nu echt helemaal voorbij en vanaf morgen wordt alles weer 'normaal'. School en werk zullen dan weer een groot deel van ons dagritme bepalen.


Hardlopen zit er vandaag niet in. Volgens de boeken kun je met chi-running niet uitglijden als je de techniek goed beheert. Ik gok het er maar niet op; het is zelfs zo glad dat het uitlaten van de hond meer op de schuifelmars in de kerk lijkt.

Een mooie smoes om mijzelf te 'troosten' met het bakken van deze heerlijke appelcake. Hij verveelt ons nooit en vraagt weinig tijd. Een goede start.

Mary Berry's appelcake
2 grote goudrenetten; geschild en in stukjes gesneden
citroensap van een halve citroen
350 gr. zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
350 gram witte basterdsuiker
4 eieren
1 theelepel amandelaroma
225 gram boter (gesmolten)
amandelschilfers

Verwarm de oven vast voor tot 180 graden C. Bekleed een bakblik van ong. 30 x 23 cm. met bakpapier.

Meng de appels met het citroensap. (Zelf heb ik hierbij iets minder dan een halve citroen gebruikt en als je het nog te zuur vindt, kun je gerust een theelepel suiker toevoegen)
Vermeng het gezeefde bakmeel met het bakpoeder en de basterdsuiker in een grote mengkom. (ik kwam 100 gram basterdsuiker te kort en heb dit aangevuld met rietsuiker; zonder problemen)

Meng in een andere kom de eieren en het amandelaroma in één keer en mix dit even goed. Voeg dit mengsel toe aan het droge mengsel in de grote mengkom en voeg daarna de gesmolten boter toe. Vermeng alles even en klop het heel even met de mixer. Het moet net lang genoeg zijn om een mooi beslag te krijgen.

Stort de helft van dit beslag in het bakblik en bedek dit met de appelstukjes. Stort hierover weer de andere helft van het beslag. Maak het jezelf niet te moeilijk: als niet alle stukje appel goed zijn bedekt. In de oven komt dit vanzelf in orde. Bestrooi met de geschaafde amandelen en bak het geheel ongeveer 45 minuten in het midden van de oven.

Laat het 15 minuten op een rek afkoelen en haal het voorzichtig uit het bakblik om verder af te koelen. Heerlijk met een dot slagroom of een bolletje vanille ijs. Voor de puristen onder ons; hij is van zichzelf al geweldig lekker.
The holidays are over and tomorrow everything will go back to 'normal'. From that moment on, our daystructure will be determined by work and school.

There's no way I'll be chi-running today: the pavement is covered with ice and even our stroll with the dog is slippery.

A fine excuse for baking this appletraybake. It doesn't take much time and we never get bored eating it.


Mary Berry's applecake
450 gr. cooking apples; peeled and sliced
juice of 0.5 lemon
350 gr. selfraising flour
2 teasp. baking powder
350 gr. caster sugar
4 eggs
1 teasp. almond essence
225 gr. melted butter
flaked almonds


Pre-heat the oven tot 350 dgr. F. Base line a roasting tin ( 12 x 9 in) with greaseproof paper. Combine the apple and lemon juice. In a large bowl: combine the sifte flour, baking powder and sugar. In another bowl: mix the eggs and the almond essence. Add the egg-almondmixture to the flourmixture and add the melted butter as well. Mix well.

Spread half of this batter into the tin and cover it with the apples. Top with the rest of the mixture. Don't worry if the mixture doesn't cover the apple; this will work out fine in the oven. Sprinkle over the almonds. Bake in the oven for about 45 minutes or until the cake is golden. Leave to cool on a rack for 15 minutes and then turn out and remove the paper. Enjoy it with whipped cream or ice cream. For the purists: it's good enough without that.

4 comments:

Lien said...

o lekker, ben echt gek op cake, taart, koek etc. met appels.
Thuis maar de kamer rondjoggen vrees ik, want het lijkt erop dat het nog even blijft liggen!

Baking Soda said...

Hoe wist je dat ik nog goudrenetten over had? Ik heb hem net gebakken! Het ruikt heerlijk in de keuken, nog niet geproefd. Zie nu dat ik de amandeltjes ben vergeten...grr!

Marjoke said...

@ Lien
Met een vrolijke hond en kat om mij heen is het lastig in de kamer hollen. Nu maar hopen dat de gemeente nog wat strooizout overheeft voor de fietspaden.

@ Baking soda
Het waren hier ook de overgebleven goudrenetten die de aanleiding gaven tot de cake. De amandelen zijn niet verschrikkelijk onmisbaar. Veel plezier.

Monica said...

De cake was heerlijk! Schoonmoeder en met haar de rest van de huiskamer in het verpleeghuis hebben met smaak een stukje gegeten. Nichtje die nog langs kwam voor ook een stukje, keek in een lege trommel.....
Dank maar weer voor het recept,
en groet.