(Nederlandse vertaling volgt)
Since Karen of Bake my Day gave us that smart scheme for making a sourdough starter, we've got a new member of the family: Elvis.
He's very lively and tastes just as tangy my husband and I love so much.
Because he's my first and only starter I can't compare him with other soakers. Sometimes he surprises me but mostly he's very predictable.
He's been fed twice a day and he's always ready for baking.
Sourdough kamut bread with soaker
Soaker
2 tbsp. rolled oat
2 tbsp. polenta
1 tbsp. flaxseed (optional)
1/2 cup hot water
Breaddough
140 gr. active starter (100%)
50 gr. wholewheat kamut
290 gr. breadflour
200 ml. lukewarm water
7,5 gr. salt
Combine the ingredients for the soaker the evening before you've planned baking the bread. Cover it and leave it on the dresser.
The next day: pour the water in the bowl of a stand mixer. Add the kamut, breadflour and the soaker and mix it just enough to combine the mixture. Cover it and leave it to rest (25 minutes). This process is called autolyse and during those 25 minutes the enzymes will get activated.
After the autolyse, add the active starter and the salt and mix the dough on medium speed for 4 minutes. Put the dough in a oiled bowl and cover it. Leave it for two hours and after that, give it two businessletter turns.
Leave it again till it's doubled in size and turn the dough out onto the floured counter. Don't slam the dough but gently form a tight ball and put it upside down in a well floured banneton. Give the dough the time needed to double in size.
In the meanwhile preheat the oven to 480 dgr. F. (250 dgr. C.). Turn the loaf onto a baking sheet and bake for 10 minutes. After those 10 minutes reduce the temperature to 425 dgr. F. (220 dgr. C. ) and bake for another 17 minutes. Cool the bread on a wire rack till it's completely cool.
(Nederlandse vertaling)
Sinds Karen van Bake my Day dat handige schema voor het maken van zuurdesem op haar weblog zette, hebben wij een nieuw gezinslid: Elvis.
Hij is erg levendig en smaakt precies zoals wij dat lekker vinden. Omdat het mijn eerste en enige starter is waar ik ooit mee heb gewerkt, kan ik hem niet vergelijken met andere starters. Soms verrast hij mij
maar meestal is hij redelijk voorspelbaar.
Zuurdesem kamut brood met soaker
(voor dit recept gebruik ik Amerikaanse eetlepels)
Soaker
2 eetl. havervlokken
2 eetl. polenta
1 eetl. lijnzaad (optioneel)
1/2 cup heet water
Brooddeeg
140 gr. starter (100%)
50 gr. volkoren kamutmeel
290 gr. broodmeel
200 ml. handwarm water
7,5 gr. zout
Meng de ingredienten voor de soaker, de avond voordat je wil gaan bakken. Bewaar het mengsel afgesloten op de aanrecht.
De volgende dag: giet het water in de mengkom van de Kitchenaid en voeg kamut, broodmeel en soaker toe. Meng dit net voldoende om te zorgen dat alle ingredienten gemengd zijn. Laat het nu 25 minuten afgedekt rusten. Tijdens deze 25 minuten worden de enzymen geactiveerd; dit proces wordt autolyse genoemd.
Voeg na de autolyse apart van elkaar de starter en het zout toe en kneed op gemiddelde snelheid vier minuten. Doe het deeg in een geoliede kom en laat het afgedekt twee uur rijzen.
Vouw het hierna volgens de businessletter turn (2x). Laat het hierna weer rijzen tot het is verdubbeld in omvang en leg het deeg op een bebloemd aanrecht. Sla het niet maar vorm er een stevige bal van en leg deze met de onderkant boven in de banneton. Geef het zoveel tijd als nodig is om bijna in omvang te verdubbelen.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 250 gr. C. Keer de banneton om op de bakplaat en bak het brood 10 minuten. Verlaag nu de oventemperatuur naar 220 gr. C. en bak nog eens 17 minuten. Haal het brood uit de oven en laat het op een rek volledig afkoelen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Your bread looks so great, lovely holes in it!
There is a starter somewhere in my fridge, I think it's high time to feed it, thanks for the reminder :-)
I just started another one! Have no name for him (why are starters him anyway?) I love Elvis and his erratic ways of overflowing.
That bread looks really really good, the crumb is fantastic as is the crust. Now to find kamut again.
Naar aanleiding van dit recept ook maar weer eens de beschrijving van Karen van het zuurdesem erbij gepakt en weer opnieuw begonnen. Dit brood moet dus nog even wachten.....
Monica H.
So they were right... Elvis is still alive!!! hahaha
Gisteren ook dit brood gebakken; weer het "probleem" van veel vocht, dus het deeg niet te hanteren. Maar wat meer meel bij gedaan. Rijzen wil ook niet erg, ik denk dat mijn "elvis" wat sloom is. Bij het omkeren van het mandje zakt het deeg ook iets in elkaar, dus resultaat is een vrij plat brood, wat overigens wel heerlijk smaakt!
Monica, hiervandaan kan ik niet zien wat de oorzaak van je probleem is. Wat ik wel kan, is vertellen hoe ik Elvis gebruik misschien heb je daar iets aan.
Elivs staat bij mij op de aanrecht en wordt twee maal daags ververst (gevoed) zodat hij vrijwel altijd klaar staat. Dit bevalt mij beter dan hem steeds in de koelkast houden en alle stappen doorlopen die nodig zijn om hem gebruiksklaar te krijgen.
Als ik met hem ga werken, doe ik dat ongeveer op het moment dat er weer een verversing nodig is. Hij is dan in volume toegenomen en begint dan net weer een beetje slap te worden.
Het rijzen duurt echt een aantal uren afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Meestal duurt dit bij mij, op kamertemperatuur, 4 tot 5 uur. Ik heb het hier over de laatste rijs in de banneton, voor die tijd rijst het veel minder.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Post a Comment