(voor Nederlandse vertaling: naar beneden scrollen)
Very traditional to bake hot crossbuns on Good Friday, but this tradition I like. Or maybe it's just an excuse to bake those funny little loafs for my family.
Making them with young children is even more fun. Their little hands are nice warm and make the dough rise fast.
Hot crossbuns (makes 10)
250 gr. breadflour
8 gr. instant yeast
85 ml. milk; lukewarm
25 gr. butter; soft
1 tbsp. lightbrown sugar
1 tsp. salt
1/2 tsp. speculaas spices or mixed spice
1/2 tsp. cinnamon
1 egg
35 gr. raisins
1 tbsp. candied orangepeel
Glaze
1 egg
1 tbsp. milk
Batter for piping
1 tbsp. flour
1 tbsp. water
1 tsp. sugar
Combine the flour, yeast, sugar, salt, all the spices and egg in a big bowl. Add the milk and butter and knead for 6 minutes (with the Kitchenaid 5 minutes at medium speed). Add the raisins and orangepeel and knead for another minute. Leave the dough in an oiled container, covered, for an hour to rise. After this hour, it will be doubled in size.
Divide the dough in 10 equal pieces and form each piece into a tight little ball. For rolling the dough on the working surface it must still be a bit sticky so don't flour it too much. Leave the buns on the baking sheet for half an hour, till they've almost doubled in size.
Preheat the oven at 435 dgr. F. (225 dgr. C.) Glaze each bun with the egge-milk mixture. Pour the batter in the piping bag and make a cross on each bun. I made the crosses too broad but that didn't affect the taste!
Bake the buns in the oven in 15 - 20 minutes. When they're still hot you can glaze them again with apricotjam mixed with a tsp. water.
(Nederlandse vertaling)
Misschien wel erg traditioneel om op Goede Vrijdag hot crossbuns te bakken, maar het is nu eenmaal een traditie die ik leuk vind. Maar misschien is het ook gewoon een excuus om deze grappige kruidige broodjes te kunnen bakken. Vooral met kinderen is dit een leuke bezigheid omdat hun warme handjes het deeg straks goed doen rijzen.
Hot crossbuns
250 gr. broodmeel
8 gr. instant gist
85 ml. handwarme melk
25 gr. zachte boter
1 eetl. lichbruine basterdsuiker
1 theel, zout
1/2 theel. speculaaskruiden
1 ei
35 gr. rozijnen
1 eetl. geconfijte sinaasappelschil
Glazuur
1 ei
1 eetl. melk
Beslag
1 eetl. meel
1 eetl water
1 theel suiker
Vermeng het meel, de gist, de suiker, het zout en het ei in een grote kom. Voeg de boter en de melk toe en kneed het in 6 minuten tot een mooi glad deeg. Met de Kitchenaid kan het in 5 minuten bij gemiddelde snelheid. Voeg de rozijnen en sinaasappelschil toe en kneed het nog één minuut. Leg het deeg in een geoliede kom en laat het afgedekt een uur rijzen tot het is verdubbeld in omvang.
Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en vorm ieder stuk tot een kleine stevige bal. Als je niet te veel bloem op het werkvlak strooit, zodat het deeg nog een klein beetje kan plakken, gaat dit beter. Leg de broodjes op de bakplaat en laat ze rijzen tot ze bijna in omvang zijn verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 220 gr. C. Bestrijk ieder broodje met de glazuur. Doe het beslag in een plastic boterhamzakjes en knip er een klein puntje af. Spuit van het beslag een kruis op ieder broodje. Deze keer had ik een te groot stuk van het zakje afgeknipt zodat ik geen mooi dun lijntje kon spuiten. Gelukkig heeft dit geen invloed op de smaak!
Bak de broodjes in 15 tot 20 minuten in de oven. Als je ze extra lekker wilt maken, kun je ze nog een keer bestrijken met een mengsel van 1 eetlepel water met abrikozenjam. Doe dit wel terwijl ze nog heet zijn.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
I love a good tradition. Just a shame there are so many tasty ones (like these buns...never baked them before myself).. and just two easter days...
Post a Comment