1 Mar 2009

Keep on dreaming

(Voor Nederlandse vertaling: scroll naar beneden)

Having a big allotment garden has been one of my dreams for a long time now. To harvest your own grown tomatoes, beetroot and all kind of beans must be terrific.

(Greenstone design UK)

I know exactly how it must look like: a combination of flowers like roses, sweet pea and sunflowers among vegetables like carrots, tomatoes and beans. It will be a little paradise for bees, bumblebeels and butterflies. There's no traffic noise and when you're quiet you can hear the buzzing bees.

One thing that may not be missing is a big appletree loaded with blossom during spring time and apples (goudrenetten) during the autumn. Just the perfect apples to make applesauce and applecakes.

OK, it's still a dream but who knows? Till that dream comes true I buy every winter a lot of goudrenetten and make my own applesauce and apple cakes.

Apple cake
150 gr. butter, soft
150 gr. muscovado sugar
2 eggs
2 egg yolks
2 egg whites; stiffly beaten
200 gr. all purpose flour
100 gr. almonds; ground
1 sachet vanilla sugar (8 gr.)
1 1/4 tsp. backing powder
a pinch of salt
4 apples
100 gr. apricot jam
juice of one lemon

Mix the jam and lemon juice and push it through a sieve.

Make the cake batter by beating the butter and muscovado sugar. Add two of the eggs plus the two egg yolks one by one and mix thoroughly. Add 3 tbsp. lukewarm water.

Sieve the flour and add it to the batter. Add the almonds, salt, vanilla sugar, backing powder and egg whites. Scoop it carefully through the batter.

Peel the apples and slice them in four. Make a few slices in every piece of apple but don't slice completely through.

Put the batter in a 11" round baking pan (buttered) and make a nice pattern in the batter with the apple pieces. Cover the batter and apples with half of the apricot lemon mixture.

Bake the cake in the oven in 50 minutes at a temperature of 320 dgr. F. (160 dgr. C.) Be carefull not to burn the cake because of the layer with apricot and lemon. Cover the cake with the remaining apricot lemon mixture.

(this recipe came from a cooking magazine)


(Nederlandse vertaling)

Al heel lang droom ik ervan om een grote moestuin te hebben. Om je eigen gekweekte tomaten, bietjes en allerlei bonen te oogsten moet geweldig zijn.

Ik weet ook precies hoe het er uit gaat zien: bloemen als rozen gecombineerd met lathyrus en zonnebloemen tussen de groenten als worteltjes, tomaten en bonen. Het is een paradijs voor bijen, hommels en vlinders.

Natuurlijk is er geen verkeerslawaai en als je heel stil bent, kun je het gezoem van de bijen horen.

Iets dat er in ieder geval niet aan mag ontbreken is een grote appelboom vol met bloesem in de lente en appels in de herfst. Goudrenetten; de lekkerste appels voor de appeltaart en appelmoes.

OK. het is nog steeds een droom maar wie weet? Tot het zover is koop ik ieder winter ladingen goudrenetten en maak mijn eigen appelmoes en appeltaart.

Appeltaart
150 gr. zachte boter
150 gr.basterdsuiker
2 eieren
2 eigelen
2 eiwitten; stijf geslagen
200 gr. patent bloem
100 gr. gemalen amandelen
1 zakje vanillesuiker
1 1/4 theel. bakpoeder
vingergreep zout
4 goudrenetten
100 gr. abrikozenjam
sap van 1 citroen

Vermeng de jam en het citroensap en druk het door een fijne zeef.

Maak het cakebeslag door de boter en de suiker te kloppen tot het licht van kleur is. Voeg de twee eieren één voor één toe en klop tussentijds. Voeg de twee eigelen toe en klop nog even goed. Voeg nu twee eetlepels handwarm water toe.

Zeef de bloem en voeg deze toe aan het beslag. Voeg de gemalen amandelen, zout, vanillesuiker, bakpoeder en als laatste de eiwitten toe. Schep dit voorzichtig door het beslag.

Schil de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Snijd de appels in vieren en maak met een mes op de bolle kant van de appelparten insnijdingen zonder volledig door te snijden.

Doe het beslag in een springvorm met een doorsnede van 28 cm.. Bedek de bodem met een stuk bakpapier en vet de vorm in. Doe het beslag in de springvorm en leg de appelparten met de ingesneden kan naar boven in een mooi patroon in de springvorm. Bedek zowel de appels als het beslag voorzichtig met de helft van het abrikozen-citroenmengsel.

Bak de taart in de oven op 160 gr. C. in ongeveer 50 minuten tijd. Pas op dat de taart niet verbrandt door de suiker in de glazuur. Haal de taart uit de oven en bedek de warme taart nog een keer met de rest van het abrikozen- citroen mengsel.


2 comments:

Lien said...

wow that sure has a great shiny glaze over it. I makes me think of my mother, that made these sorts of cakes when I was young.... I still love them!

Anonymous said...

Marjoke, what a wonderful cake. I definitely am going to make this! Looks amazing! Yummy